Väitös: Vauhdikkaat pelit vahvistavat lonkkia

Terveystieteiden maisteri Riku Nikanderin fysioterapian väitöskirjan Exercise Loading and Bone Structure (Liikuntakuormitus ja luun rakenne) tarkastustilaisuus pidettiin Jyväskylän yliopistolla perjantaina 12.6.2009.

Lonkan kuoriluu ohenee iän ja vähentyneen fyysisen aktiivisuuden seurauksena erityisesti reisiluun kaulan ylä- ja etuseinämissä. Nämä kohdat ovat myös alttiina kaatumisen aiheuttamille murtumille. Tutkimuksessa selvitettiin, minkä tyyppistä liikuntaa harrastavilla kilpaurheilijoilla on vahva luuston rakenne. Urheilulajien edustajat jaettiin viiteen liikuntakuormitustyyppiin: iskukuormitus (muun muassa kolmiloikka ja korkeushyppy); vaihtuvasuuntainen kuormitus (mm. jalkapallo ja squash); voimakuormitus (mm. voimanosto); toistokuormitus (mm. kestävyysjuoksu) sekä painoa kantamaton kuormitus (mm. uinti). Urheilijoiden tuloksia verrattiin kolme kertaa viikossa liikuntaa harrastavien kuntoliikkujien arvoihin.

Tulokset osoittivat, että maltillinen, suunnanmuutoksia ja vauhdikkaita kiihdytyksiä sekä jarrutuksia sisältävä liikunta vahvistaa reisiluun kriittisiä kohtia ja siten ehkäisee lonkkamurtumia. Tällaisen liikunnan on aiemmin todettu kehittävän myös lihasvoimaa, ketteryyttä ja tasapainoa. Vauhdikkaat tanssit, maila- ja pallopelit sekä voimistelu ovat erityisen tehokkaita ehkäisemään murtumia, koska ne vaikuttavat monipuolisesti ja ehkäisevät sekä luukatoa että kaatumisia.

Väitöskirja on julkaistu sarjassa: Studies in Sport, Physical Education and Health no 136, 97 s., ISSN 0356-1070; 136, ISBN 978-951-39-3570-2. Sitä saa Jyväskylän yliopiston kirjaston julkaisuyksiköstä, p. (014) 260 3487, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..