Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut loppusuoralla

Kunta-alan työehtosopimuksen eli KVTES:in  voimassaolo päättyy 31.1.2018. Neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta käydään juuri nyt tiiviiseen tahtiin. Työehtosopimusneuvotteluissa sovitaan kunta-alalla työskentelevien eli mm. fysioterapeuttien palkkatasosta, lomista ja muista työsuhteen ehdoista.   

Työehtosopimusneuvottelut käydään työnantajan ja työntekijöiden edustajien välillä. Kunta-alan palkansaajia neuvotteluissa edustaa kolme neuvottelujärjestöä JUKO, JAU ja KoHo. Fysioterapeutteja ja muita akavalaisia korkeakoulutettuja asiantuntijoita kuten puheterapeutteja, toimintaterapeutteja ja psykologeja neuvotteluissa edustaan JUKO. JAU edustaa palvelualaa ja KoHo pääasiallisesti lähi- ja sairaanhoitajia. 

Fysioterapeuttien ensisijainen neuvottelutavoite: oikeudenmukainen palkkaus 

Työehtosopimusneuvottelut etenevät tiiviisti seuraavien viikkojen aikana aina tammikuun loppuun saakka. Työntekijöitä edustavat neuvottelujärjestöt pitivät 10.1. tiedotustilaisuuden, jossa ne kertoivat, mitä näkökulmia työntekijöiden puolelta neuvottelupöytään nostetaan. Neuvotteluissa esillä ovat mm. tasa-arvo ja naisen euro, soten vaikutukset kuntien henkilöstöön, kunta-alan palkkakehitys ja kuntien rooli sekä tehtävät. 

Työnantaja tavoittelee neuvotteluissa mm. paikallisia järjestelyeriä ja paikallisen sopimisen laajentamista. Kunta-alan työntekijät vaativat ostovoiman turvaavia palkankorotuksia, jotka vastaavat vähintään työmarkkinoiden yleistä linjaa. 

Uusi työehtosopimus syntyy mahdollisesti neuvottelutuloksena. Mikäli neuvottelutulokseen ei päästä, päättyy työntekijöiden työrauhavelvoite ja työtaistelutoimenpiteet ovat mahdollisia. 

Ajankohtaisia uutisia neuvotteluista voi seurata JUKOn Facebook-sivuilta ja JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgrenin Twitter-tililtä @marialofg