Omatoiminen työnhaku lisättävä aktiivimallin kriteeriksi

aktiivimalli

Suomen Fysioterapeutit edellyttää, että aktiivimallin korjaukset ja soveltamista koskevat säädökset tehdään nopeasti, eikä työttömyysturvaan suunniteltua toista uudistusta toteuteta. Kuntoutuspalvelut, ammattiliittojen työnvälityspalvelut ja omatoiminen työnhaku on lisättävä aktiivimallin kriteereiksi.

Eduskunta hyväksyi 19.12.2017 hallituksen esityksen työttömyysturvan aktiivimallista. Uusi laki tuli voimaan vuoden 2018 alusta. Aktiivimallissa työttömyysetuutta maksetaan 65 maksupäivältä alennettuna, mikäli työtön ei edeltävän 65 päivän jakson aikana ole osoittanut riittävää määrää aktiivisuutta. Aktiivisuuden osoittamiseksi edellytetään määrättyä määrää työtä, yrittäjyyttä tai työllistymistä edistävässä palvelussa oloa. Alennuksen suuruus on 4,65 % työttömyysetuuden normaalista tasosta.

Akavalaisten liittojen yhteinen vaatimus

Suomen Fysioterapeutit on linjannut yhdessä akavalaisten liittojen kanssa vaatimuksen, että omatoiminen työnhaku, jolla voi välttyä työttömyysturvan leikkaukselta, lisätään aktiivimalliin kriteeriksi. Aktiivimalliin on otettava mukaan muutkin kuin työvoimaviranomaisen järjestämät työllistymistä edistävät palvelut.

– Ammattiliittojen työttömille suunnattujen palveluiden käyttäminen on hyväksyttävä aktiivimallissa aktiivisen työnhaun kriteeriksi. Monet ammattiliitot ovat jo vuosia tehneet tuloksellista työtä työttömien opastamiseksi ja auttamiseksi takaisin työuralle, huomauttaa Suomen Fysioterapeuttien puheenjohtaja Tiina Mäkinen.

Aktiivimalli ja poliittinen mielenilmaus

Helsingissä, Senaatintorilla järjestetään 2.2.2018 aktiivimallia vastustava poliittinen mielenilmaus. Suomen Fysioterapeuttien hallitus päätti, että liitto ei osallistu mielenilmaukseen. Hallitus näkee, että mielenilmaus ei ole ensisijainen keino liiton edunvalvontatavoitteiden edistämiseksi.

Liitto jatkaa fysioterapeuteille tärkeisiin asioihin liittyvää edunvalvontaa yhteistyössä keskusjärjestö Akavan ja neuvottelujärjestö JUKOn kanssa.

 

Lisätietoja:
puheenjohtaja Tiina Mäkinen, puh. 040 5077 382

Lisätietoja aktiivimallista:

» JUKO 25.1.2018: JUKOn kanta aktiivimalliin

» Akava 24.1.2018: Aktiivimallia täsmennettävä pikaisesti – omatoiminen työnhaku lisättävä aktiivisuuskriteereiksi

» STM 19.9.2017: Työttömän aktiivisuus vaikuttaa jatkossa työttömyysetuuden määrään

» Akava 12.1.2018 Toinen aktiivimalli ei ole tarpeen, omaehtoinen työnhaku liitettävä nykyiseen malliin

» Akava 19.12.2017: Työttömyysturvan aktiivimalli ei huomioi työttömän omaa aktiivisuutta