Fysioterapia-lehti 7/2017

kansi7 17Toivottavasti kuntoutus ei tarvitse kuntoutusta

Kulunut syksy on ollut täynnä merkittäviä esityksiä. Niistä yksi on Kuntoutuksen uudistamiskomitean raportti.

Sen 55 esitystä sisältävät useita tärkeitä uudistuksia. Isoimmat, kuten kuntoutuksen rahoitus ja järjestämisvastuu, jätettiin auki sote- ja maakuntauudistusten keskeneräisyyden vuoksi. Parhaimmillaan tämä antaa lisäaikaa integroida kuntoutus aidosti osaksi sote-uudistusta.

Moni sote-asiantuntija totesi kuitenkin jo ennen komitean työtä, miten kuntoutus on vasta maakuntatason asia. Siltä tilanne nyt näyttääkin. Kuntoutuksen rahoitukseen ja järjestämisvastuuseen liittyvää työnjakoa pohdittaneen, kun maakunnalliset sote-toimijat ovat jo vakiinnuttaneet asemansa.

Miten kuntoutus integroidaan osaksi sotea, jos maakunnalliset sote-toimijat ovat jo sementoineet asemansa? Mitä tapahtuu kuntoutujille ja kuntoutusta tuottaville tahoille siinä välissä?

Esitys siitä, että kuntoutuksen liittyvää työnjakoa uudistetaan kokeilujen avulla, on periaatteessa hyvä. Sillä halutaan lisätä asiakaslähtöisyyttä ja selkeyttä siihen, milloin kuntoutus on järkevää järjestää valtakunnallisesti kuten Kelan kautta, milloin maakunnallisesti tai kunnallisesti.

Ihannetilanteessa esityksessä mainitut kokeilut muovaavat rakenteita, jotta ne taipuvat asiakkaan toimintakyvyn tarpeiden mukaan. Valitettavasti soten ympärillä vellova epävarmuus ohjaa jo nyt käyttämään sementtiä. Siitä yksi esimerkki on Meri-Lapin taistelu omasta sairaalasta. Eivät valtakunnalliset ja paikalliset sote-taistot tai -ostot ole itsenäisiä tapahtumia, joilla ei ole mitään vaikutusta kuntoutukseen.

Kokeiluja ei voi tehdä, koska uusia sote-rakenteita ei vielä ole. Silti kuntoutus pitäisi huomioida jo isoa sotea tehdessä. Mikä siis avuksi?

Kuntoutuksen järjestämisestä on jo olemassa erinomaisia malleja. Niitä komiteakin tuo esille, kuten fysioterapian suoravastaanoton ja kotikuntoutuksen. Oleellista on, että tällaiset mallit huomioidaan soten kaikilla tasoilla jo rakennusvaiheessa. Niillä luodaan niitä kuuluisia säästöjä.

Sitä paitsi. Komitean eri tilaisuuksissa painotettiin, miten järjestelmälähtöisestä ajattelusta on siirryttävä asiakaslähtöiseen. Maakuntatasoon odottaminen on juuri sitä: järjestelmälähtöistä ajattelua. Kukaan ei silti kiellä tosiasioita. Sote- ja kuntoutuslait ovat jättimäisiä paketteja, mutta se ei saa estää niiden yhtäaikaista käsittelyä.

Toivoa siis sopii, ettei sote-sementti ole jo kovettunut, kun ryhdytään aidosti puhumaan kuntoutuksesta. Timanttilaikalla jälkikäteen sahattavat aukot maksavat ja repivät – toisin kuin hyvin suunniteltu, muoteilla tehty valu.  

Lisää kuntoutuksen uudistamisesta voit lukea Puheenjohtaja ja Liitossa nyt -palstoilta. Liitto kokoaa pian jäsentensä näkemyksiä nyt tehdyistä esityksistä kyselyllä. Vaikuta vastaamalla!

 

Saija Suominen
@saisuomi | Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.