Aikaa kestävä vanha tuore sielu

Kansi 108Tunnen syvää kunnioitusta, kun katson Fysioterapia-lehden kirjaksi nidottuja arkistokappaleita. Satoja tekstejä ja ihmisiä niiden taustalla.

Mietin samalla lehden sielua. Minusta nimittäin lehdellä on sellainen. Ilokseni graafikko Lasse Rantanen käytti samaa ilmaisua vuonna 2007 ilmestyneessä kirjassaan: ”Sielu on ajatus, idea lehden takana… Lehti koostuu sielusta ja kehosta, eikä toista ole ilman toista. Kun molemmat puoliskot ymmärretään, on vaivattomampaa kulkea kohti yhteistä tavoitetta.” (1)

Fysioterapia-lehti sai sielun 65 vuotta sitten. Lehden koenumerossa se tiivistyi sanaan tieto (kunskap). Lehden haluttiin välittävän mahdollisimman korkeatasoista tietoa. (2)

Sielu on sykkinyt vahvana. Fysioterapiaan ja kuntoutukseen liittyvän tutkimustiedon lisääntyessä se on entisestään kirkastunut.

Lukijoilla on toki erilaisia tiedon tarpeita. Yksi keskeinen, kaikkia fysioterapian ammattilaisia koskeva aihe on toimintakyky ja sen edistäminen. Siitä syntyi ajatus, miten lehti voisi juhlia merkkipäiväänsä töiden merkeissä – tehdä kunniaa tiedolle, omille lukijoilleen ja lehteä kustantavalle, 75 vuotta täyttävälle Suomen Fysioterapeutit ry:lle.

Numerosta kolme aloitamme toimintakykyyn mittaamiseen liittyvän juttusarjan. Teemme siitä mahdollisimman interaktiivisen hyödyntäen liiton maaliskuussa avattavia uusia nettisivuja. Sarja toteutetaan yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Siitä erityinen kiitos erikoistutkija Heli Valkeiselle.

Tätä numeroa työstäessä ajatus oli vahvasti myös ennaltaehkäisevän työn merkityksessä. Juuri nyt julkinen puhe liikkuu soten rakenteissa, valinnanvapaudessa ja hoidossa. Kuinka paljon keskustellaan tuki- ja liikuntaelinoireiden ennaltaehkäisystä? Ei edes retorisesti riittävästi.
Istuminen ja someniska uhkaavat monen aikuisen ja koululaisen toimintakykyä. Move!-mittausten tuoreet tulokset paljastavat, että koululaisten väliset erot fyysisessä toimintakyvyssä ovat suuria (3).

Tutkittu tieto huutaa huomiota, mutta ymmärretäänkö sen vakava viesti? Paras ja halvin lääke olisi panostaa ennaltaehkäisyyn ja ergonomiaohjaukseen jo nuorella iällä. Siitä yksi esimerkki on tässä numerossa esiteltävä opinnäytetyö Ryhdillä ruutuilemaan, mutta koulut tarvitsevat myös pysyvää asiantuntijuutta kuten koulufysioterapeutteja. Samoin muu väestö terveydenhuoltoa, jossa panostetaan myös ennaltaehkäisyyn.

Samalla kun juhlimme vuosia täyttävää liittoasi ja lehteäsi, pidetään yksi asia muidenkin mielissä. Meillä on tehtävää, jotta yhteiskunta pysyy pystyssä. Sananmukaisesti.

Saija Suominen
@saisuomi | Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Kirjallisuutta:
(1) Rantanen L: Mistä on hyvät lehdet tehty? Hill and Knowlton Finland 2007.
(2) Lääkintävoimistelija-yhdistyksen julkaisu, koenumero. 1953.
(3) www.edu.fi/move