Soteri-rekisterin ruuhka ei näytä helpottuvan. Jonot käsittelyajoissa ovat edelleen pitkät, Etelä-Suomen alueella 5–6 kuukautta ja muilla alueilla 3–4 kuukautta. Suomen Fysioterapeuttien erityisasiantuntija Jarmo Mäkelän mukaan liittoon on alkuvuoden aikana tullut valtava määrä asiaan liittyviä yhteydenottoja ja neuvontapalvelua on käytetty ahkerasti. Myös monenlaisia toimenpiteitä tilanteen ratkaisemiseksi on tehty.
– Olemme jo helmikuun puolivälistä alkaen käyneet keskustelua muun muassa Valviran ylijohtaja Markus Henrikssonin sekä STM:n Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osaston johtaja Jaska Siikavirran kanssa, Mäkelä kertoo.
Viranomaisten mukaan tilanteen vetovastuu on selkeästi Valviralla, joka vastaa valvontalain tulkinnasta ja sen nojalla annettavista toimintaohjeista. Samalla Valvira kuitenkin vetoaa siihen, että vain STM voi tehdä sellaisia muutoksia, jotka liittyvät voimassa oleviin lakiteksteihin.
– Tällä hetkellä Valviran tulkinta on hyvin yksiselitteinen. On vain yksi rekisterin käsittelytapa, eikä mitään poikkeuslupia, suullisia lupia tai muita poikkeuksia, Mäkelä sanoo.
Valvira on lisännyt henkilöstöä rekisteröintien käsittelyyn, mutta tästä huolimatta jonot ovat vain kasvaneet tai pysyneet ennallaan. Tilanne on alan yrittäjille ja yrityksille täysin kestämätön.
– Todella moni yritys on joutunut jopa keskeyttämään tai lopettamaan toimintansa, koska heillä ei ole lain vaatimaa rekisteröintiä hakemuksen seisoessa käsittelyjonossa, Mäkelä kertoo.
– Ongelmien välttämiseksi yritykset joutuvat lisäksi nyt jättämään tekemättä täysin arkisia toimia, kuten toimipisteiden lisäyksiä, toiseen osoitteeseen muuttoja tai palveluiden laajentamista yritystoiminnan kasvaessa.
Mäkelä kertoo, että liitto on tehnyt jo lukuisia kirjallisia kannanottoja viranomaisille sekä yksin että yhdessä muiden akavalaisten sote-liittojen kanssa. Asiaa on samalla nostettu mediankin tietoisuuteen. Myös Valvira on kevään aikana kehittänyt ohjeistustaan ja laatinut asiasta tiedotteita. Tilanne ei ole näillä toimilla juuri kohentunut. Toukokuussa jonossa oli kaikkiaan 3773 hakemusta, eli määrä oli kasvanut huhtikuusta 1200 hakemuksella.
– Kesäkuun alussa teimme yhdessä AKY – Akavalaiset yrittäjät ry:n sote-liittojen kanssa kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Sen lisäksi tapasimme AKY:n puheenjohtaja Timo Saranpään kanssa ministeri Kaisa Juuson valtiosihteeri Marjo Lindgrenin, Mäkelä kertoo.
– Heiltä saimme lupauksen asian edistämiseksi heti lomakauden loputtua. Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että jo reilut kahdeksan kuukautta jatkunut odottaminen jatkuu edelleen.
Tällä hetkellä jonossa on yhä noin 3400 hakemusta, eli vain aavistus toukokuuta vähemmän.
Mäkelä lupaa, että vaikuttamistyö jatkuu ja painetta luodaan edelleen päättäjien suuntaan tilanteen ratkaisemiseksi. Esimerkiksi valvontalakiin ja sen tulkintaan tehtävillä muutoksilla voitaisiin paitsi kohentaa nykytilannetta nopeasti, myös estää saman toistumista tulevaisuudessa.
– Sekä Soteri-rekisteri itsessään että valvontalaki ovat molemmat menneet erittäin pahasti pieleen. Nyt on jo todella kiire saada yritysten toiminta normalisoitua. Tässä peräänkuulutamme ehdottomasti ministeriön ja viranomaisten vastuuta!