01/10/2024

Ajankohtaiset teemat keskusteluttivat puheenjohtajapäivässä

Suomen Fysioterapeuttien jäsen- ja erikoisalayhdistysten puheenjohtajat kokoontuivat 13.-14.9.2024 Helsingissä perinteisille puheenjohtajapäiville. Tapaamisessa keskusteltiin kuntoutusalan ajankohtaisista asioista, joista erityisesti Kelan tulevat kilpailutukset, Kela-korvausten tulevaisuus sekä Soteri-rekisterin haasteet puhututtivat. Yhteisesti huolta herättivät myös hyvinvointialueiden lisääntyvät yt-neuvottelut. 

Kuntoutuksen kenttä on muutostilassa. Monissa asioissa taustalla vaikuttavat taloudelliset tekijät – niin terveydenhuollossa kuin yhteiskunnassa laajemminkin. Fysioterapian näkökulmasta muutos tarjoaa mahdollisuuksia. Nyt on hyvä hetki vahvistaa fysioterapian ja kuntoutuksen asemaa, tuoda ammattikunnan osaamista tunnetuksi ja verkostoitua kokonaan uusien sidosryhmien kanssa. Mikäli mahdollisuuksiin ei tartuta, ne voivat jäädä käyttämättä tai ohjata muutosta negatiiviseen suuntaan. Kurssin pitämiseen tarvitaan kaikkien panosta. Onnistunut lopputulos syntyy liiton, yhdistysten ja jäsenistön yhteistyöllä.

Yhdistykset kaipaavat lisää aktiivitoimijoita

Yhteiskunnallisten teemojen ohella keskustelua käytiin yhdistystoiminnan tulevaisuudesta. Yhdistykset ovat vahvasti sitä mieltä, että niiden tärkeimpiä tehtäviä ovat jäsenistön ammattitaidon ja osaamisen kehittäminen, verkostoitumisen mahdollistaminen sekä yhteisöllisyyden vahvistaminen.

Onnistuneen yhdistystoiminnan kulmakiviä ovat sekä jäsenet että aktiivitoimijat yhdistyksen hallinnossa. Unohtamatta laajoja yhteistyöverkostoja. Haasteita toiminnalle luovat erityisesti uusien yhdistystoimijoiden rekrytoinnin vaikeus sekä hankaluudet saada yhdistysten järjestämiä koulutuksia täyttymään. Keskustelua käytiinkin siitä, miten yhdistystoiminta saataisiin näyttäytymään ulospäin houkuttelevampana.

Yhdistystoiminta on vapaaehtoistyötä, joka vie toki aikaa, mutta antaa takaisin monin verroin.

Opiskelijayhteistyö kehittyy

Suomen Fysioterapeuttiopiskelijoiden verkosto toi tilaisuuteen terveisensä opiskelijoilta ympäri Suomen. Verkosto ja yhdistykset ovat syyskuussa aloittaneet yhteistyön Urapolku-webinaarisarjan tiimoilta. Sarja esittelee fysioterapeuttien erilaisia urapolkuja ja työskentelymahdollisuuksia. Webinaareja järjestetään joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 18. Tallenteet ovat vapaasti katsottavissa Suomen Fysioterapeuttien YouTube-kanavalla.


Varsinaisten asia-aiheiden lisäksi yhdistysten edustajat tekivät päätöksen vuoden 2024 kannustusrahan saajasta. Tämä jo 1990-luvulta asti jatkunut vuosittainen perinne palkitsee alan toimijoita fysioterapian kehittämisestä tai tunnetuksi tekemisestä. Yhdistykset voivat ehdottaa palkinnon saajaa toukokuun loppun mennessä ja valinta tehdään syksyn puheenjohtajapäivässä.