Suomen Fysioterapeutit on fysioterapeuttien ja fysioterapiaopiskelijoiden oma ammattiliitto, joka edistää jäsentensä taloudellista ja ammatillista asemaa. Liitto tukee fysioterapeuttien asiantuntijuutta ja ammatti-identiteettiä, edistää alan tutkimusta ja koulutusta, kehittää työelämää sekä vaikuttaa sosiaali- ja terveyspolitiikkaan.
Liiton muodostavat 14 jäsenyhdistystä. Lisäksi liitolla on 4 erikoisalayhdistystä.
Suomen Fysioterapeuteilla on pitkä historia, sillä se on ajanut fysioterapeuttien etuja jo vuodesta 1943. Fysioterapeuttien aseman edistämisessä keskeistä on vaikuttaminen lainsäädäntöön sekä yhteiskunnan päättäjiin. Toimintaympäristöllä on merkittävä vaikutus siihen, miten hyvin fysioterapeutti voi keskittyä asiakastyöhön, tutkimukseen tai vaikkapa esimiestyöhön. Liitto pyrkii toiminnallaan kehittämään näitä puitteita sekä fysioterapian asemaa sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmässä. Jotta asiakkaat saisivat parhaan mahdollisen palvelun.
Liiton korkein päättävä elin on vuosittain kokoontuva edustajisto, joka hyväksyy liiton toimintasuunnitelman ja talousarvion. Operatiivisesta toiminnasta vastaavat puheenjohtajiston johdolla liiton hallitus ja työvaliokunta.
Kolmivuotiskausittain toimiva edustajisto on liiton ylin päättävä elin. Se koostuu sekä liiton jäsenyhdistysten omien jäsentensä keskuudesta valitsemista että suoraan liittoon henkilöjäseninä kuuluvista, vaaleilla valituista edustajista. Edustajapaikkojen määrä on suhteutettu jäsenmäärään. Sekä yhdistykset että henkilöjäsenet saavat yhden varsinaisen ja yhden varaedustajan paikan jokaista alkavaa 400 jäsentä kohden.
Moniääninen edustajisto takaa sen, että kentän ääni kuuluu paitsi maatieteellisesti koko Suomen kattavasti, myös fysioterapian sisäisten erikoisalojen näkökulmasta. Lisäksi edustajiston kokouksessa on puhe- ja läsnäolo-oikeus liiton erikoisalayhdistysten ja opiskelijajäsenten edustajilla.
Edustajisto järjestäytyy toimikauttaan edeltävässä kokouksessa, eli käytännössä vuosien 2025-2027 edustajisto kokoontuu ensimmäisen kerran marraskuussa 2024 ja viimeisen kerran marraskuussa 2026. Järjestäytymiskokouksessa edustajisto valitsee keskuudestaan itselleen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan, joiden tehtävänä on johtaa kokouksia.
Edustajiston kokoukset ovat yleensä yksipäiväisiä, lukuun ottamatta ensimmäistä järjestäytymiskokousta, joka on usein kaksipäiväinen. Yksipäiväiset kokoukset pidetään pääsääntöisesti Helsingissä, kaksipäiväiset muuallakin Suomessa.
Edustajiston keskeisimpänä tehtävänä on linjata liiton toiminnan suuntaviivat, eli määritellä mihin suuntaan liittoa halutaan viedä ja minkälaisiin asioihin vaikuttaa. Toimikautensa aikana se arvioi toimintaa ja antaa raameja seuraaville vuosille. Edustajisto vahvistaa vuosittain kokouksessaan liiton toimintasuunnitelman ja talousarvion. Edustajiston rooli on keskusteleva ja hyvä vuoropuhelu sekä liiton hallituksen että henkilöstön kanssa on keskeistä.
Edustajiston muita tehtäviä ovat muun muassa liiton sääntöjen vahvistaminen, hallituksen ja puheenjohtajiston valitseminen joka kolmas vuosi, liiton kunniajäsenten valinta sekä mahdolliset muut, toiminnan kannalta merkittävät esiin nousseet asiat. Sekä edustajat että liiton jäsenyhdistykset voivat myös tehdä aloitteita, eli nostaa edustajiston käsiteltäväksi liiton toimintaan liittyviä asioita. Tarvittaessa edustajisto voidaan kutsua koolle myös sääntömääräisten kokousten ulkopuolella tai pyytää edustajilta kommentteja ja kannanottoja kokousten välillä.
Liiton hallitus vastaa operatiivisesta toiminnasta, eli sen tehtävänä on johtaa liittoa ja hoitaa sen asioita edustajiston päätösten mukaisesti. Hallituksen vastuulla on myös toiminnan suunnan jatkuva arviointi.
Hallituksen tehtäviä ovat muun muassa liiton työmarkkina- ja sopimusneuvottelutoiminnasta vastaaminen, työtaistelutoimenpiteistä ja lakkoavustuksista päättäminen, liiton taloudesta ja omaisuudesta huolehtiminen, tilinpäätöksen laatiminen sekä toimintasuunnitelman ja talousarvioin tuottaminen edustajiston hyväksyttäväksi.
Lisäksi hallitus päättää liiton huomionosoituksista, avustuksista ja apurahoista, toimii liiton henkiöstön työnantajana sekä Fysioterapia-lehden kustantajana ja huolehtii liiton toiminnan strategisesta kehittämisestä.
Työvaliokuntaan kuuluvat liiton puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä vähintään yksi hallituksen keskuudestaan nimeämä jäsen. Sen tehtävänä on valmistella hallituksen kokouksissa käsiteltäviä asioita sekä hoitaa muita hallituksen määräämiä operatiivisia asioita.
Liiton puheenjohtajisto, eli puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, toimivat lisäksi omana tiiminään hyvin aktiivisesti.
Suomen Fysioterapeutit muodostaa yhdessä Suomen Toimintaterapeuttiliiton kanssa Kuntoutusalan Asiantuntijat ry:n, joka on korkeakoulutettujen ammattiryhmien etua ajavan keskusjärjestö Akavan jäsen.
Kuntoutusalan Asiantuntijat ry on kuntoutusalan terveyspoliittinen vaikuttaja, suunnannäyttäjä ja edunvalvoja. Se on 15. suurin Akavan 36:sta liitosta. Kuntoutusalan Asiantuntijat ry:n jäseniä ovat Suomen Fysioterapeutit ja Suomen Toimintaterapeuttiliitto.
Kuntoutusalan Asiantuntijat ry:n tehtävänä on:
Suomen Fysioterapeuttien edustajat vaikuttavat Kuntoutusalan Asiantuntijoiden kautta jäsenistön edunvalvontaan laaja-alaisesti.
Suomen Fysioterapeutit on työmarkkinakeskusjärjestö Akavan jäsen Kuntoutusalan Asiantuntijat ry:n kautta. Akava on merkittävä toimija yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Se ottaa kantaa muun muassa sosiaaliturvaan, työelämän pelisääntöihin ja eläkepolitiikkaan.
Kuntoutusalan Asiantuntijat ry:n kautta liitolla on edustaja kaikissa keskeisissä toimielimissä, joissa käydään muun muassa keskustelua eri alojen palkkaukseen ja työsuhteen ehtojen kehittäiseen liittyvistä asioista. Olemme mukana lukuisissa työryhmissä, toimikunnissa ja neuvottelukunnissa taustaryhmineen. Lisäksi Kuntoutusalan Asiantuntijoilla on edustaja Akavan ja neuvottelujärjestö JUKO:n hallinnoissa. Näin voimme varmistaa, että kuntoutusalan ääni kuuluu päätöksenteossa.
Akavaan kuuluu useita muitakin sote-alan liittoja. Niiden keskinäinen yhteistyö on merkittävää ja tuloksellista.
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa noin 200 000 julkisella sektorilla toimivaa akavalaista palkansaajaa. JUKO on yksi pääsopijajärjestöistä. Se neuvottelee kuntien, hyvinvointialueiden, valtion, yliopiston ja kirkon sopimusalojen palkoista ja työehdoista.
Yksityisellä sektorilla kuntoutusalaa edustaa Terveyspalvelualan Unioni, joka on ammatillisesti laajin terveyspalvelualan neuvottelujärjestö. Unionin jäsenliittojen jäsenet työskentelevät erilaisissa terveydenhuollon, kuntoutuksen ja sosiaalialan asiantuntija- ja ammattitehtävissä sekä ravitsemuspalvelu-, puhtauspalvelu-, kiinteistönhoito- ja toimistotehtävissä.
AKY on akavalaisten liittojen muodostama yrittäjäjärjestö, joka täydentää yrittäjien edunvalvontaa ja yrittäjille suunnattuja palveluita.
AKY osallistuu yrittäjiä ja itsensätyöllistäjiä koskevien säädösten valmisteluun ja edistää näiden neuvotteluasemaa. Toiminnan tavoitteena on esimerkiksi parantaa yrittäjäksi ryhtyvän etuja ja sosiaaliturvaa.
AKY järjestää jäsenjärjestöjensä jäsenille tapahtumia ja koulutuksia. Lisäksi se tarjoaa yrittäjille suunnattuja jäsenetuja.
Suomen Fysioterapeutit tuntee fysioterapeuttien työelämän, koulutuksen ja tutkimuksen. Meidän tehtävämme on pitää huolta jäsentemme edunvalvonnasta kokonaisvaltaisesti – kaikissa työmuodoissa. Liittymällä liiton jäseneksi tuet ja kehität myös omia ammatillisia mahdollisuuksiasi. Yhdessä olemme enemmän!
Suomen Fysioterapeutit on vahvin, vaikutusvaltaisin ja arvostetuin fysioterapeuttien ammattiliitto, johon kaikki fysioterapeutit ja fysioterapeuttiopiskelijat ovat järjestäytyneet. Fysioterapeutti on yksi tärkeimmistä kuntoutusalan asiantuntijoista ja yhteistyökumppaneista.
Fysioterapia kuuluu keskeisenä osana kaikkien toimintakykyä heikentävien sairauksien ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen. Fysioterapia on ensisijainen ratkaisu tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin.
Suomen Fysioterapeutit on luotettava ja vaikutusvaltainen yhteiskunnallinen edunvalvoja, joka edistää jäsentensä taloudellista ja ammatillista asemaa. Liitto tukee fysioterapeuttien asiantuntijuutta ja ammatti-identiteettiä sekä edistää alan tutkimusta ja koulutusta.
Liitto kehittää työelämää ja vaikuttaa sosiaali- ja terveyspolitiikkaan siten, että kansalaiset saavat laadukkaita ja oikea-aikaisia fysioterapiapalveluita.
Fysioterapeutti on liikkumis- ja toimintakyvyn paras asiantuntija. Fysioterapeutilla on korkea moraali ja hän pystyy eettiseen pohdintaan, päätöksentekoon ja oman toimintansa seurausten kriittiseen arviointiin.
Liitto toimii jäsenlähtöisesti ja on jäsentensä keskeisin vaikutuskanava ja paras ammatillisen ja taloudellisen edunvalvonnan asiantuntija.
Suomen Fysioterapeutit on vuorovaikutteinen, aktiivinen, yhteistyökykyinen ja ratkaisukeskeinen yhteiskunnallinen toimija.