Suomessa oli syyskuussa 374 työtöntä fysioterapeuttia, joista lomautettuna oli kokoaikaisesti kymmenen ja lyhennetyllä työviikolla 18. Avoimia työpaikkoja oli 296, lähes saman verran kuin elokuussa.
Pulaa työpaikoista on etenkin Keski-Suomessa, jossa jokaista avointa työpaikkaa kohden on lähes kuusi työtöntä työnhakijaa. Työpaikkapulaa on myös edelleen Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla, joissa avointa työpaikkaa tavoittelee keskimäärin kolmen työtöntä työnhakijaa.
– Työttömät joutuvat näillä alueilla kilpailemaan myös työpaikasta toiseen vaihtavien työnhakijoiden kanssa, kertoo Suomen Fysioterapeuttien erityisasiantuntija Juho Korpi.
Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa ja Kanta-Hämeessä on puolestaan edelleen pulaa työntekijöistä, sillä yhtä työpaikkaa kohden ei riitä edes yhtä työnhakijaa. Työttömien määrä onkin näillä alueilla pieni. Niukasti työntekijätarjontaa on myös Kainuussa, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Keski-Pohjanmaalla.
– Alueelliset erot ovat olleet pitkään merkittäviä. Toisaalla työntekijöitä ei tahdo löytyä ja toisaalla kilpailu työpaikoista on kovaa, Korpi analysoi
Avoimia työpaikkoja oli määrällisesti eniten Uudellamaalla (85), Varsinais-Suomessa (35) ja Pohjois-Savossa (19). Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla oli puolestaan eniten työttömiä. Työttömyys keskittyy suuriin kaupunkeihin: Helsingissä kokoaikaisesti työttömänä oli syyskuun lopussa 53 fysioterapeuttia, Tampereella 29, Oulussa 21 ja Jyväskylässä 19.
– Kohtaanto-ongelmaa on etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa toki on myös eniten fysioterapiayrityksiä ja suuri julkinen sektori, Korpi kertoo.
Työttömiä fysioterapeutteja oli syyskuussa kaikkiaan lähes kahdeksassakymmenessä kunnassa. Suurimmassa osassa vain yksittäisiä henkilöitä. Yli kahdessasadassa kunnassa työttömiä fysioterapeutteja ei ollut lainkaan.
Kokoaikaisesti lomautettuja oli 10 ja osittain lomautettuja 18.
– Lomautuksia on tänä vuonna ollut onneksi todella vähän, Korpi toteaa.
Alla olevalta kartalta näet työttömien työnhakijoiden ja avoimien työpaikkojen määrän maakunnittain (vaihda karttanäkymää pudotusvalikosta).
Kuukausittaisen työllisyyskatsauksen löydät aina Fysioterapeuttien työllisyystilanne -sivulta.