Suomen Fysioterapeutit on vakuuttanut jäseniään Turvan vakuutuksilla. Jäsenten vakuutusturva laajentui entisestään 1.1.2025 alkaen, kun yritystoimintaa (myös sivutoimista) harjoittaville jäsenille kohdentuva yritystoiminnan vastuuvakuutus astui voimaan. Alta löydät sekä uuden vakuutuksen että jo aiemmin voimassa olleen ammatillisen vastuuvakuutuksen tiedot pähkinänkuoressa. Näiden ohella myös potilasvakuutus sisältyy edelleen jäsenmaksuun entiseen tapaan.
Ammatillisessa vastuuvakuutuksessa vakuutettuina ovat kaikki toisen palveluksessa, työ- tai virkasuhteessa, olevat liiton jäsenet. Vakuutus kattaa henkilö- ja esinevahinkoja, jotka työntekijä aiheuttaa ammatissaan vähäistä suuremmalla virheellä tai laiminlyönnillä joko työnantajalle tai sivulliselle henkilölle, ja josta hän on lain mukaan korvausvastuussa.
Työntekijä ei saa olla aiheuttanut vahinkoa tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella. Tuottamuksen aste arvioidaan tapauskohtaisesti. Vakuutettu saa vakuutusyhtiön tuekseen myös asian selvittämisessä, eikä jää tilanteessa yksin.
Mikäli vakuutusyhtiö arvioi työntekijän olevan vahingonkorvausvastuussa edellä kuvatun mukaisessa tilanteessa, vahinko korvataan vastuuvakuutuksesta. Jos taas vakuutusyhtiö katsoo, ettei työntekijä ole vahingonkorvausvastuussa, mutta korvausta vaativa vie asian oikeuteen, korvaa vakuutusyhtiö oikeudenkäyntikulut vakuutusmäärän puitteissa. Vakuutus korvaa vahingon, jos tuomioistuin toteaa työntekijän olevan vahingosta vahingonkorvausvastuussa.
Työnantaja on pääsääntöisesti vahingonkorvausvastuussa työntekijän aiheuttamasta vahingosta (ns. isännänvastuu). Vahingonkärsijän tulee isännänvastuutilanteessa vaatia korvauksia ensisijaisesti työnantajalta. Korvauksia ei siis vaadita vahingon tosiasiassa aiheuttaneelta työntekijältä, koska työnantaja on isännänvastuun kautta pääasiallinen vastuullinen kolmanteen nähden.
Mikäli työntekijä on aiheuttanut vahingon vähäistä suuremmalla virheellä, huolimattomuudella tai laiminlyönnillä, työnantajalla on oikeus vaatia kohtuullinen osa työnantajan maksamista vahingonkorvauksista takaisin työntekijältä. Tällöin työnantaja maksaa ensin vahingonkorvauksen vahingon kärsineelle ja sen jälkeen vaatii tästä kohtuullisen osan takaisin vahingon aiheuttaneelta työntekijältä.
Edellä kuvatun mukaisessa tilanteessa ammattiliiton jäsenen ammatillinen vastuuvakuutus korvaa työntekijän vahingonkorvausvastuun työnantajalleen vahingosta, jonka työntekijä on aiheuttanut huolimattomuudellaan jollekin kolmannelle henkilölle (yritykselle tai yksityishenkilölle), ja jonka vahingon työnantaja on joutunut isännänvastuun perusteella korvamaan. Vakuutus ei kuitenkaan korvaa, jos työntekijä on aiheuttanut vahingon tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella.
Mikäli työntekijä aiheuttaa omalle työantajalleen vahingon vähäistä suuremmalla virheellä tai laiminlyönnillä, on työntekijä velvollinen korvaamaan tälle kohtuullisen osan aiheuttamastaan vahingosta. Tällöin ammattiliiton vastuuvakuutus korvaa työntekijän vahingonkorvausvastuun työnantajalle. Vakuutus ei kuitenkaan korvaa, jos työntekijä on aiheuttanut vahingon tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella.
Vakuutus sisältää rajoitusehtoja, joilla rajataan vakuutusyhtiön korvausvastuuta tietyissä tilanteissa, vaikka työntekijä olisikin vahingosta korvausvastuussa voimassa olevan oikeuden mukaan.
Ammatillisesta vastuuvakuutuksesta korvataan vakuutetun toiselle aiheuttama henkilö- tai esinevahinko, kun vahinko todetaan vakuutuskauden aikana ja vakuutettu on voimassa olevan oikeuden mukaan vahingosta korvausvastuussa. Vakuutus on voimassa Suomessa.
Vakuutusmäärä on 100 000 euroa ja omavastuu 200 euroa.
Vakuutettuina ovat 0-3 työntekijää työllistävät liiton yrittäjäjäsenet. Vakuutuksesta korvataan vakuutetussa toiminnassa yrityksen tai sen työntekijöiden toiselle aiheutettamat henkilö- ja esinevahingot, joista vakuutettu on voimassaolevan oikeuden mukaan korvausvastuussa. Vakuutus on voimassa Suomessa.
Enimmäiskorvausmäärä vahinkotapahtumaa kohti henkilö- ja esinevahingoissa on 500 000 euroa, omavastuu 600 euroa.
Kuka kuuluu ammatillisen vastuuvakuutuksen piiriin?
Milloin työntekijä on velvollinen korvaamaan työnantajalleen aiheuttamansa vahingon tai vahingon, josta työnantaja on suorittanut korvauksen ulkopuoliselle?
Kuka tai mikä taho päättää, onko korvausvastuullinen?
Kuka kuuluu toiminnan vastuuvakuutuksen piiriin?
Mitä yrityksen toiminnan vastuuvakuutus ei korvaa?
Onko toiminnan vastuuvakuutus pakollinen?
Miksi toiminnan vastuuvakuutus on yritykselle kannattava?
Kuka tai mikä taho päättää, onko korvausvastuullinen?