Suomen Fysioterapeuttien ja Suomen Toimintaterapeuttiliiton yrittäjäjäsenille tehty kysely osoittaa, että fysio- ja toimintaterapian kotitalousvähennystä hyödyntävät lähinnä ikääntyneet. Heistä suuri osa kokee, etteivät he saa tarvitsemaansa palvelua julkiselta sektorilta.
Mikäli julkinen sektori ei voi tarjota riittävästi esimerkiksi kotikäyntipalveluita, huonosti liikkuvat tai haja-asutusalueilla asuvat ikääntyneet joutuvat usein turvautumaan omakustanteisiin kuntoutuspalveluihin.
– Vaikka lain alkuperäinen ajatus olikin kotitalousvähennysoikeuden kohdistaminen muun muassa juuri ikääntyneille, on silti oikeudenmukaisuuden kannalta ongelmallista, että niin moni kokee jäävänsä julkisten palveluiden ulkopuolelle, toteavat Suomen Fysioterapeuttien erityisasiantuntija Jarmo Mäkelä ja Toimintaterapeuttiliiton yrittäjyysasiantuntija Sara Kiskola.
He muistuttavat, että kaikilla ei ole taloudellisia resursseja maksaa yksityisen sektorin palveluista edes silloin, kun niihin saa osittaista valtion tukea.
Saatavuuskysymysten ohella merkittäväksi asiakasohjautuvuuden perusteeksi nousi halu ostaa palveluita tutulta terapeuteilta. Kun aiemmat kokemukset ovat olleet hyviä, halu jatkaa asiakassuhdetta on korkea siitäkin huolimatta, että se tulisi rahallisesti kalliimmaksi.
– Luotettavuus ja asiakaspalvelualttius ovat tässä hyvin keskeisiä elementtejä, Mäkelä sanoo.
Sekä Mäkelä että Kiskola näkevät kotitalousvähennyksessä paljon käyttämätöntä potentiaalia. Vähennyksen täysimittainen hyödyntäminen sekä nykyisille että myös uudenlaisille asiakasryhmille vaatii vielä palvelumuotoilua ja markkinoinnin terästämistä.
Noin kolmannes kyselyyn vastanneista ei ylipäätään ollut tehnyt kotitalousvähennykseen liittyviä markkinointitoimia. Vastaavan suuruinen joukko oli esitellyt asiaa lähinnä yrityksensä verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.
– Palveluiden käyttäjät ovat olleet pääasiassa ikäihmisiä, joten voi olla, että käytetyt markkinointikanavat eivät ole olleet parhaat mahdolliset kohderyhmään nähden, Mäkelä pohtii.
Vuoden 2025 alusta lukien kotitalousvähennyksen enimmäismäärä laskee 3500 eurosta 1600 euroon. Samalla hoiva- ja hoitotyön väliaikainen erityisasema päättyy. Jatkossa fysio- ja toimintaterapiapalveluiden työn osuudesta voi saada vähennystä 35 % nykyisen 60 %:n sijaan.
Mäkelä ja Kiskola kannustavat yrittäjiä hyödyntämään vähennysoikeutta jatkossakin. Vaikka määrä pienenee, se on silti yksi keino muiden ohella löytää uusia asiakkaita. Lisäksi se tarjoaa vastaantuloa niille asiakasryhmille, joille yksityisen sektorin palvelut ovat ainoa vaihtoehto.
Mäkelä muistuttaa myös, että nykyistä korotettua korvaustasoa kannattaa hyödyntää aivan vuoden loppuun saakka.
– Kaikki tänä vuonna ostetut ja maksetut kotitalousvähennykseen oikeuttavat hankinnat saa laittaa vähennyksiin nykyisin ehdoin, vaikka palvelu itsessään tuotettaisiinkin vasta ensi vuonna.
Suomen Fysioterapeutit ja Toimintaterapeuttiliitto järjestävät tammikuussa kaikille avoimen, maksuttoman webinaarin, jossa sekä kyselyn tuloksia että kotitalousvähennyksen tulevaisuuden hyödyntämismahdollisuuksia käydään läpi tarkemmin – seuraa viestintää!