Pohjoismaiden fysioterapeuttiliitot kokoontuivat viime viikolla Helsingissä kaksipäiväiseen Nordic Meetingiin keskustelemaan alan ajankohtaisista teemoista ja tulevaisuuden näkymistä. Yli viiden vuosikymmenen ajan jatkunut pohjoismaisten yhteistyökokousten perinne on edelleen tärkeä väylä fysioterapeuttien yhteisten asioiden edistämisessä.
Torstain ohjelmassa syvennyttiin muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon muutoksiin, fysioterapeuttien asemaan eri maissa sekä koulutuskäytäntöihin ja yrittäjyyteen liittyviin kysymyksiin. Vaikka pohjoismaiset hyvinvointivaltiot jakavat monia samankaltaisia piirteitä, kokouksessa todettiin myös merkittäviä eroja esimerkiksi fysioterapeuttikoulutuksen kestossa ja yksityisen sektorin toimintamahdollisuuksissa.
Kaikissa maissa tunnistettiin säästöpaineet, jotka vaikuttavat sekä palveluiden saatavuuteen että koulutuksen resursseihin. Keskusteluissa nousi esiin myös Euroopan komission selvityksessä oleva fysioterapeuttikoulutuksen viitekehys, jonka mahdolliset vaikutukset koulutuksen laatuun herättivät huolta ja kiinnostusta.
Perjantain pääteemana oli tekoälyn rooli fysioterapiassa. Tuulikki Sjögren Jyväskylän yliopistosta esitteli tuoretta tutkimushanketta ”Tekoälyn käyttö ja tulevaisuuden mahdollisuudet fysioterapiassa – tutkitusta tiedosta kansallisiin suosituksiin ja toimenpide-ehdotuksiin”, jossa myös Suomen Fysioterapeutit toimii yhteistyökumppanina.
Ashley James Ison-Britannian fysioterapeuttiliitosta puolestaan toi esiin konkreettisen esimerkin tekoälyn soveltamisesta alaselkäpotilaiden hoidossa. Ison-Britannian liitto on myös juuri julkaissut jäsenilleen ohjeet tekoälyn käytöstä fysioterapiassa. Tämä herätti runsaasti kiinnostusta pohjoismaisissa kollegoissa, ja esiin nousi yhteinen tarve laatia vastaavat ohjeistukset myös Pohjoismaiden ja Euroopan alueelle.
Vaikka tekoälyn käyttö fysioterapiassa on Pohjoismaissa vielä vähäistä, nähtiin teknologian mahdollisuudet suurina ja keskustelua halutaan jatkaa tiiviissä yhteistyössä.
Kokouksen päätteeksi Euroopan aluejärjestön puheenjohtaja Esther-Mary D’Arcy kiitti Pohjoismaita pitkäaikaisesta yhteistyöstä, ja muistutti yhteisten kannanottojen merkityksestä eurooppalaisella tasolla. Yhteistyön tiivistämistä sekä alueellisesti että Euroopan laajuisesti pidettiin tärkeänä tulevaisuuden kannalta.
Nordic Meeting osoitti jälleen, että pohjoismainen yhteistyö tarjoaa vahvan alustan fysioterapian kehittämiselle muuttuvassa maailmassa.