25/03/2025

Toimia raskaus- ja perhevapaasyrjinnän ehkäisemiseksi

Sosiaali- ja terveysministeriön vuoden 2023 lopulla asettama kolmikantainen työelämän tasa-arvo ja perhevapaat -työryhmä julkaisi ehdotuksia toimiksi raskaus- ja perhevapaasyrjinnän ehkäisemiseksi. Esitetyt toimenpiteet ovat ongelman vakavuuteen ja yleisyyteen nähden kuitenkin varsin maltillisia. Akava ja muut palkansaajakeskusjärjestöt toivovat ministeriöltä vaikuttavampia lisätoimia sekä niiden ripeää täytäntöönpanoa.

Merkittävän yleinen ongelma johtaa harvoin tuomioihin

Raskaus- ja perhevapaasyrjintää kokee Tilastokeskuksen selvityksen mukaan joka neljäs raskaana oleva. Kun mukaan luetaan vielä pelko raskauden ja perheellistymisen seurauksista sekä muut kielteiset kokemukset, lukema nousee lähes puoleen raskaana olevista.

Tasa-arvovaltuutetun kertomuksesta eduskunnalle (2022) selviää, että syrjintä liittyy tyypillisimmin määräaikaisien työsopimusten jatkamatta jättämiseen, työnhakuun, perhevapaalta palaamiseen tai raskaus- ja perhevapaan ajan palkkaan ja työsuhde-etuihin.

Tuomioihin asti syrjintätapaukset etenevät todella harvoin. Tasa-arvovaltuutetun tietojen perusteella vuosina 2019–2022 käräjäoikeuksissa annettiin ratkaisu kuudessa raskaus- ja/tai perhevapaasyrjintätapauksessa. Hovioikeuden antamissa ratkaisuissa perhevapaa oli syrjintäperusteena viidessä tapauksessa ja raskaus neljässä. Merkittävä määrä työelämää koskevia tapauksia sovitaan ammattiliittojen avustuksella ennen tuomioistuinkäsittelyä.

Keinoja puuttumiseen tarvitaan lisää

Myös fysioterapeutit kokevat usein raskaus- ja perhevapaasyrjintää. Liiton asiantuntijoille ohjautuvat kysymykset liittyvät usein määräaikaisen työsuhteen jatkamatta jättämiseen, kouluttautumismahdollisuuksien eväämiseen, epäselvyyksiin työajalla tapahtuviin neuvolakäynteihin liittyen tai epäselvyyksiin työtehtävissä perhevapailta työhön palatessa.

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä on työelämässä valitettavan yleistä, ja keinot siihen puuttumiseksi, saatikka ehkäisemiseksi, ovat toistaiseksi riittämättömät. Työhyvinvoinnin ja tasa-arvon kannalta, asiaan on saatava pikaisia muutoksia parempaan. Perhemyönteisyys työelämässä lisää tasa-arvoa, työhyvinvointia ja sitä kautta tuloksellisuutta. Perhemyönteisissä työpaikoissa työntekijät ovat motivoituneita, työhönsä tyytyväisiä ja organisaatioon sitoutuneita. (Työterveyslaitos 2025.)

Palkansaajajärjestöt odottavat lisätoimia

STM:n työryhmässä käytiin keskustelua myös useista sellaisista toimenpide-ehdotuksista, joista ei lopulta löytynyt riittävää yhteisymmärrystä. Palkansaajakeskusjärjestöt esittivät yhteisesti tasa-arvolakiin tiukempia täsmennyksiä ja muutoksia muun muassa määräaikaisten syrjinnän ehkäisemiseksi raskauden tai perhevapaan yhteydessä, todistustaakkaan ja työnantajan selvitysvelvollisuuteen liittyen sekä hyvityksen määräämiseen ja kanneaikoihin. Lisäksi ehdotettiin tasa-arvovaltuutetun kuulemista tuomioistuimessa tasa-arvolain soveltamista koskevissa asioissa.

Akava jätti työryhmän muistioon täydentävän mielipiteen, jossa se toi esille, että esitetyt toimenpiteet ovat lähtökohtaisesti kannatettavia ja toisaalta maltillisia parannuksia nykytilanteeseen. Erityisesti Akava korosti lainsäädäntöön liittyvien esitysten ripeän toimeenpanon tärkeyttä. Samalla Akava pitää valitettavana, että esitetyt toimenpiteet eivät ole riittävän vaikuttavia raskaus- ja perhevapaasyrjinnän ennaltaehkäisemiseksi ja puuttumiseksi.

 


Lue työryhmän muistio kokonaisuudessaan täältä.

Lue STM:n uutinen aiheesta täältä.


 

Toimia raskaus- ja perhevapaasyrjinnän ehkäisemiseksi

Emmi Aalkivi

Erityisasiantuntija
(yksityinen sektori, kirjaaminen)

p. 045 7884 3359
emmi.aalkivi@suomenfysioterapeutit.fi

» Lähetä suojattu sähköposti