Potilasasiakirjoihin saa merkitä vain niiden käyttötarkoituksen kannalta tarpeellisia tietoja. Niissä tulee olla potilaan hyvän hoidon järjestämisen, suunnittelun, toteuttamisen ja seurannan turvaamiseksi tarpeelliset ja riittävän laajat tiedot. Tietojen laajuus, tarkkuus ja yksityiskohtaisuus saattavat vaihdella tilanteen mukaan: mitä monimutkaisempi potilaan tilanne on, sitä tarkemmin ja yksityiskohtaisemmin tulee kirjata. Potilasasiakirjamerkintöjen tulee olla oikeita ja virheettömiä. Käytettävän kielen tulee olla selkeää ja ymmärrettävää, ja vain yleisesti tunnettuja käsitteitä tulee käyttää. Potilasasiakirjamerkinnät tulee tehdä viivytyksettä.
Potilastiedot tulee kirjata potilaan kiellosta huolimatta, sillä kyse on lakisääteisestä velvoitteesta ja myös fysioterapeutin oikeusturvasta. Mikäli kirjattava tieto ei perustu ammattihenkilön omiin tutkimushavaintoihin tai mikäli potilasasiakirjoihin merkitään muita kuin potilasta itseään koskevia tietoja, tulee merkinnöistä ilmetä tietojen lähde. Muita henkilöitä kuin potilasta itseään koskevia tietoja saa merkitä potilasasiakirjoihin vain, jos ne ovat potilaan hoidon kannalta välttämättömiä.
» Sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista
Fysioterapeutin velvollisuus on laatia potilaskertomus jokaisesta potilaastaan. Potilaskertomuksessa tulee olla seuraavat perustiedot:
Jokaisesta vastaanotto- ja kotikäynnistä tehdään merkintä potilasasiakirjoihin. Myös merkittävät puhelinkontaktit tai muut vastaavat konsultaatiot sekä niissä tehdyt hoitoon liittyvät päätökset merkitään potilaskertomukseen.
Potilasasiakirjojen laatimisessa on erityisesti huomioitava:
Päivitetty 20.3.2025.
Erityisasiantuntija
(yksityinen sektori, kirjaaminen)
p. 045 7884 3359
emmi.aalkivi@suomenfysioterapeutit.fi